subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment

Solution of the Month


Off the Wall: Trombe walls at a visitorís center bask in the sunshine

Lord, Aeck & Sargent
December 2008

By David Sokol

Although the idea predated them, engineer Felix Trombe and architect Jacques Michel popularized the Trombe wall—ostensibly defined as a thermal collector insulated by air and covered by glazing—in the 1960s. Perhaps this pair made the idea too successful, too quickly. Trombe walls were quickly embraced by the passive-solar housing movement of the era, and now, “When you think Trombe you think early hippie houses,” says Vikram Sami, a senior building performance analyst with Atlanta’s Lord, Aeck & Sargent. “We are reinventing it in a modern context.”

Blue Ridge Parkway Regional Destination Center
Photo © Jonathan Hillyer
The Atlanta firm reinvented the method of passive solar heating popularized in the 1960s for a project in the Blue Ridge Mountains.
Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

Sami is referring to the 13 two-story Trombe walls positioned on the zigzagging south elevation of the Blue Ridge Parkway Regional Destination Center, a National Park Service facility that officially opened in April. Located near Asheville, North Carolina, the 12,000-square-foot building houses exhibitions that inform visitors of the region’s background and attractions—and dispenses a number of object lessons in sustainable design. An energy-recovery unit and radiant-heated floor in the main exhibition space and lobby supplement the performance of the Trombe walls, for example, and the building’s other green features include a 10,000-square-foot extensive green roof as well as bioswales and rainwater cisterns.

The Trombe walls themselves, which the design team optimized using computational-fluid dynamics, accomplish multiple tasks. The 8-inch-thick poured-concrete walls absorb and retain the sun’s heat: In wintertime cool air from the building interior enters the walls’ lower vents, heats up inside their hollow cores, and then returns to the interior via upper vents; an additional set of exterior vents may open in summer to allow excess heat to escape from the building. Sami also points out that the walls serve as structural columns and laterally brace the building, and exhibition designers use the walls for mounting their presentations. Meanwhile, Lord, Aeck & Sargent principal John Starr, AIA, notes that the walls fulfill an aesthetic ambition. “We wanted the building’s systems to be expressed as beauty and poetry,” he says.
share: more »

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>