subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment

CASE STUDY:
Laurance S. Rockefeller Preserve

Moose, Wyoming

Where Buffalo Roam: The 10,400-square-foot Laurance S. Rockefeller Visitors Center, part of the Grand Teton National Park, prepares visitors to appreciate the vast natural resources and beauty of the place.

By Jane Kolleeny

Laurance S. Rockefeller Preserve. Moose, Wyoming
Photo © Nic Lehoux
Laurance S. Rockefeller Preserve. Moose, Wyoming

Laurance S. Rockefeller Preserve. Moose, Wyoming
Architect John Carney, FAIA (center) stands in front of a building housing a tram that transports vacationers to the top of the mountains at Grand Teton Village.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
LOCATION: Grand Teton National Park, Moose, WY (shoreline of Phelps Lake)

GROSS SQUARE FOOTAGE: 10,400 ft2 (966 m2)

COMPLETED: November 2007

ANNUAL PURCHASED ENERGY USE (FROM UTILITY BILLS, FACILITY OPEN SEASONALLY): 11 kBtu/ft2 (127 MJ/m2)

ANNUAL CARBON FOOTPRINT: 3 lbs. CO2/ft2 (15 kg CO2/m2)

PROGRAM: Welcome and orientation areas, staff and resource space, galleries, 3 restroom outbuildings

NC Version 2 Platinum

Monthly Energy Use: Million BTUS Total

Temp./Dew Points   Precipitation   Heating/Cooling Degree Days
Temp./Dew Points   Precipitation   Heating/Cooling Degree Days

TEAM
OWNER: Grand Teton National Park, Laurance S. Rockefeller Preserve
ARCHITECT AND INTERIOR DESIGN: Carney Architects
LANDSCAPE ARCHITECT: Hershberger Design
ENGINEERS: KL&A (structural); M-E Engineers (MEP); Jorgensen Associates (civil)
LIGHTING DESIGN: David Nelson & Associates
ACOUSTICAL: D.L. Adams Associates
COMMISSIONING AGENT: Engineering Economics
ENVIRONMENTAL CONSULTANT: Pioneer Environmental Services
SUSTAINABILITY CONSULTANT: Rocky Mountain Institute (formerly Ensar Group)
GENERAL CONTRACTOR: GE Johnson Construction

SOURCES
FOUNDATION AND EXTERIOR WALLS: Rastra ICF block
TIMBER FRAME, CABINETRY, AND MILLWORK: FSC-certified Douglas fir from Spearhead Timberworks
TITANIUM ZINC PANEL CURTAINWALL AND ROOFING: Rheinzink pre-weathered single skin
ALUMINUM CLAD WINDOWS AND DOORS: Albertini
INSULATING GLASS: Alpenglass TC88 or SC75, depending on orientation
PANELING: John Simms oxidized metal, proprietary local recipe; Soundseal WoodTrends Topline, FSC teak acoustic paneling; Sierra Pine, Medex
ACOUSTIC CEILING: Tectum panels
CONCRETE STAINED FLOOR: Kemiko Stone Tone, with zero VOCs
CARPET: Karakul by Invision, 50% recycled nylon content
CUSTOM OFFICE FURNITURE: Carney Architects design, fabricated by Spearhead Timberworks
LIGHTING: Carney Architects design, manufactured by Neosource
DIMMING CONTROL: Litetouch
OCCUPANCY AND LIGHT SENSORS: Wattstopper

Jackson Hole occupies a 48-mile-long, 13-mile-wide valley between the Teton and Gros Ventre mountain ranges in western Wyoming. In this extravagantly beautiful locale, the jutting peaks of the Grand Tetons tower over glacial lakes, buttes, and the high valley floor. About 97 percent of the land here is federal land, providing domicile for a profusion of native wildlife. While the original preserve consisted of 96,000 acres back in the 1920s, today the Grand Teton National Park includes 310,000 acres of land, portions of it given over in perpetuity by philanthropist John D. Rockefeller, Jr., whose family had summered in Jackson Hole since the 1920s.

The final chapter in this legacy began in 2001, when Laurance S. Rockefeller, John D. Rockefeller, Jr.’s son, announced his intention to give over a 1,100-acre parcel of land, which had served as the Rockefeller family’s retreat, to the Park Service, at his father’s behest. The land was conveyed to the National Park Service in 2007, after the visitors center was largely completed. The project’s LEED Platinum rating is a first, both for the Park Service and for the state of Wyoming. Opened to the public in 2008, it stands as testimony to the family’s long-time stewardship of the land.

The simple program of the Laurance S. Rockefeller (LSR) Interpretative Center consists of a resource center, multimedia display galleries, and support services in a 7,000-square-foot L-shaped building. The project’s modest but elegant exhibitions serve to create an atmosphere for appreciating the vast natural resources and beauty of the property. In addition to the main building, the project includes parking and three restroom outbuildings with composting toilets. A major reclamation effort was undertaken to remove all roads, horse trails, and about 30 buildings that provided accommodation for the Rockefellers at the edge of pristine Phelps Lake, returning it to its original state before occupation. “To minimize impact, the team strove to merge proposed interventions with prior conditions—existing roads became trails and former building sites became lookouts,” explained landscape architect Mark Hershberger.

Though Laurance Rockefeller passed away in 2004 and did not live to see the finished building, he played a significant role in the visioning, planning, and interpreting of the project. He had assembled a board of directors led by Douglas Horne, of D.R. Horne & Company. Horne explained that originally the project was conceived without a building, but once the board decided there would be one, they agreed it “should be an example of sustainability,” in keeping with Rockefeller’s message of stewardship. Still they were not initially committed to LEED certification, only deciding to go that route in late 2003 to “set a bar for the Park Service and serve as a touchstone for the public,” he continued.

From the get-go, the project team undertook an integrated-delivery model: “No one discipline dominated the evolution of design—it had to work in so many ways,” explained Horne. John Carney, FAIA, of Carney Architects served as architect and interior designer. In hindsight, he said that while “the team rolled its collective eyes at the length to which Horne and the board members went to ensure that we had it right,” in the end the deliberative process and tenacity for perfection was well worth the trouble.

Visitors enter the building from the south. Inside, exhibitions begin at the bend of the L, where visitors are oriented geographically with a 3-D model, photos, and full-scale maps of the property. Progressing through the space, one finds oversized black-and-white historic photos and text telling stories of the history of the site. Multimedia displays, complemented by the poetry of Terry Tempest Williams, guide visitors onward. The building terminates in an apse-like form at its south end. Here, a recorded orchestra of wildlife sounds creates an almost spiritual atmosphere, in keeping with Laurance Rockefeller’s sensibility.

Since the exhibits are not light-sensitive, daylight is used to illuminate interiors, reducing the need for artificial light. Early in the design process the team undertook daylighting studies, which informed the shape and orientation of the buildings. In the main gallery, clerestory windows and extended overhangs allow daylight in without direct sun. Low-voltage lighting controls, with time clock, daylight, and occupant sensors, optimize energy savings and reduce maintenance. Since the building is closed in winter and only open during the day, there is no site or landscape lighting.

These limited operating hours also made temperature control relatively easy; in fact, completing the maximum number of points for LEED 2.0 energy and atmosphere category was a breeze. The building’s many operable windows provide fresh air and “electronically controlled high windows open at night to allow the building to ‘flush’ out the day’s warm stale air, while bringing in cool fresh air for the next day,” explained project architect Kevin Burke, AIA, of Carney Architects. A variable-mode mechanical system utilizes a ground-source heat pump. A 10 kW photovoltaic system mounted on the restroom buildings is designed to provide 45 percent of the building’s electricity, although efforts are now underway to investigate recent metering data that indicates far less. According to Burke, the Green-e power agreement with the local utility provides an additional 50 percent; the remaining 5 percent is supplied by nonrenewable power.

So, too, exemplary water conservation is possible in a building with so short a season and with so simple a program. Water in the main building is used for hand-washing and cleaning only. Eleven composting toilets use only one to three gallons of water per day, virtually eliminating wastewater. The design team discovered that the abundant bear population necessitated use of a special push-plate exterior bathroom door, since several had gotten into public restrooms nearby, terrifying occupants. Permeable paving in the parking lot allows groundwater filtration while the entry, drop off, and parking access roads direct runoff to a bioswale.

The building itself is poised at the edge of two eco-systems—a meadow and forest— “a very purposeful division,” says Hershberger. Seeds from around the site were collected and replanted to landscape the building. These interventions reinforce the symbiosis with nature and extend the building seamlessly into its surroundings.

FSC-certified lumber is used for over 69 percent of the wood. Materials with high recycled content include Rastra blocks for walls with recycled post-consumer waste polystyrene, concrete containing fly-ash to replace 50 percent of the portland cement, insulation made with 85-percent recycled denim and cotton fiber, and paneling composed of salvaged hemlock and steel. Low-VOC finishes, adhesives, and sealants were used throughout and almost 97 percent of site waste was diverted for reuse.

Did the project accomplish what it set out to do? There have been some misunderstandings by the facility managers on how best to operate and maintain the systems. In addition, it took some crafty negotiations to convince the local utility to get them selves accredited as a Green-e Power provider in time for the LEED submittal. “But it all worked out in the end,” says Susanne McDonald of the National Park Service, who serves as the site manager for the LSR Preserve. Aside from some destructive porcupines who discovered how good the cedar siding tasted (they were deterred with an environmentally friendly souring agent), McDonald feels the project is a complete success—the design team “nailed it in terms of how people use the property, move through it, and experience it.”

 

This article appeared in the September 2009 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>