e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
comment

CASE STUDY:
Climate Works Foundation

San Francisco, California

Naturally Inspiring: A nonprofit’s office interior in the City by the Bay gives off abstract, natural vibes in its design, but in practice, this group is changing the world for the better.

Leddy Maytum Stacy Architects

By Alanna Malone

What do dragonfly wings, turtle shells, and clouds have to do with architecture? No, it’s not the design of a sixth-grade science classroom, but inspiration behind the office for ClimateWorks Foundation, a nonprofit working to prevent climate change—starting with its own workspace. The 13,000-square-foot office successfully relates to the above-mentioned natural elements, despite its location in the heart of San Francisco’s financial district. This biomorphic connection was a key theme throughout the design process. “The client is working on behalf of the natural world on the 13th floor of a high-rise,” William Leddy, FAIA, principal architect, explains. “Part of the challenge was how to abstractly evoke natural ideas to enliven the space.”

Climate Works Foundation, San Francisco, California
Photo © Bruce Damonte
Climate Works Foundation, San Francisco, California

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
Location: San Francisco, California (San Francisco Peninsula)
Gross area: 13,166 ft2 (1,223 m2)
Completed: March 2009
Program: Offices, workstations, teleconferencing facilities, conference rooms, staff lounge & kitchen

LEED CI version 2 platinum

TEAM
Owner: ClimateWorks Foundation
Architect and interior designer: Leddy Maytum Stacy Architects
Engineers: Rumsey Engineers
Commissioning agent: Rick Unvarsky
Lighting: Architectural Lighting Design
Acoustical: Charles M. Salter Associates
Owner’s representative: Nolen Boyer
General contractor: GCI General Contractors

SOURCES
FLUSH DOORS: Wheatcore cores; Douglas Firface veneers; Humabuilt Healthy Building Solutions
RAIL & STILE DOORS: Douglas Fir veneer with FSC-Certified stave cores
CONFERENCE ROOM FOLDING DOORS: LaCantina Doors FSC 001805 wood system
EXPOSED SURFACES: PureBond KayCore
CABINET INTERIORS: Medite II
COUNTERS: Kliptech
WALLCOVERINGS PANELING: Douglas Fir
SPECIAL SURFACING FLOOR AND WALL TILE: Terra Green Terra Traffic tile (shower rooms)
FLOORING: Expanko cork tile; Armstrong Linoleum
CARPET: Bentley Prince Street
WOOD CEILINGS: Douglas Fir
CEILING CLOUDS: Eventscape Furnishings
WORKSTATIONS: Teknion District with Teknion 100% recycled polyester fabric on tack surfaces
SEATING: Knoll Life task chairs
GUEST CHAIRS: Teknion Synapse
CUSTOM RECEPTION DESK DESIGN: LEDDY MAYTUM STACY Architects fabrication
PAPERSTONE CERTIFIED COUNTER: 3Form Varia panel
LOUNGE SEATING: Kielhauer Dario sofa with Bernhardt fabric
LOOSE CHAIRS: Stylex Paz chair with Designtex fabric
TABLE: Bernhardt
CONFERENCE ROOM CHAIRS: Salvaged Vitra
KITCHEN CHAIRS: Knoll Sprite
CUSTOM MAIN CONFERENCE TABLE AND LECTERN: LEDDY MAYTUM STACY Architects (design); Lawrence Gandsey (fabrication); FSC-Certified Douglas Fir frame; Paperstone Certified top
LIGHTING: Delray; Borden Lighting
DOWNLIGHTS: Cooper Lighting; Lightolier; RSA Lighting
CONTROLS: Lutron Eco-System
PLUMBING: Oxygenics low-flow showerheads

The result is a bright, ambient workplace that would make any nine-to-five office employee jealous. Despite a standard program of workstations, conference rooms, a kitchen, and a reception area, this design is anything but ordinary. Choosing the historic E-shaped Russ building for its headquarters, ClimateWorks occupies the north wing of the floor, leasing out the central connecting section to other nonprofits, with plans to rent out the southern wing as well once Phase II of its build-out is complete. Constructed in 1927, the high-rise embodies age-old traditions of simplicity with operable windows, natural lighting, narrow floor plates, and high thermal mass. “It was easy to have effective daylighting by taking advantage of the architecture,” says David Malman, lighting consultant.

Matthew Lewis of ClimateWorks jokes that they employed a “back to the future” mentality to preserve the historic goals of the building with natural ventilation and lighting. “We’re shifting the expectations of thermal comfort,” Lewis explains. “It’s San Francisco; do you really need air-conditioning all year round?”

The team decided the answer was no and settled on an outside air-based cooling strategy to take advantage of the generally mild San Francisco weather. “Rather than replacing or renovating the existing HVAC system, we removed almost everything except for supplemental cooling in one conference room,” says Christine Moy Harmon of GCI Construction, the general contractor. “We installed ceiling fans and utilized the operable windows.” Due to sub-metering, the recently certified LEED-CI Platinum office can monitor energy usage independent of the total building. Estimated results show 2/3 less HVAC use and 1/3 less lighting energy than a typical office interior in California. “But the lighting energy use is based on a connected load, assuming everything is on at full,” explains Malman. “Actual usage is much lower.”

The lighting was a large part of both the aesthetic and pragmatic design strategy. The team utilized sophisticated lighting controls including a dimming system that was so new the kinks were still being worked out after ClimateWorks moved in, much to the employees’ frustration. (Those problems have since been resolved.) Sculptural ceiling elements composed of large, white lighting structures resemble cloud and dragonfly shapes. “The nature-inspired fabric bowls were designed by the architect to diffuse the light,” Malman says. The light-colored interior walls together with the windows leave little need for artificial lighting in practice, but the hovering, futuristic saucers of various sizes certainly make a stylish statement.

The lighting is enhanced by all-glass facades in the private offices and a noticeable lack of typical cubicle-type partitions between workstations in the open floor plan, such that 97 percent of regularly occupied spaces have access to natural daylighting. Lewis jokes that no one has any privacy at all—no video games or online shopping in this office.

On a more serious note, Leddy points to research supporting “biophilia,” the idea of using nature in design. Improved indoor-air quality and natural light have made a difference in employee productivity and health. “People respond to their work environment; they’re biologically influenced by the space,” Lewis confirms. Many workers take advantage of the bike storage room, with a shower providing further incentive to cycle. Others choose public transportation, which is easily accessible within a quarter mile of the office.

An expression of biophilic design, the creek-like fountain serves as a central focus of the office. Since the stainless-steel basin for the water feature needed to remain intact when it was installed, the team removed a window and used a crane to get it into place. Adjustments were made to lower the sound of the flow to its current background noise level. The rock-filled fountain, once a splashy distraction, has since become an employee favorite, furthering the built space’s connection to nature.

By courting nature in the design process, this green interior design project underscores daylighting, natural airflow, and organic forms. The advocates, researchers, and administrators can collaborate here to work in a space that truly resonates with the mission of the foundation.

This article appeared in the March 2010 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>