e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
comment

CASE STUDY:
Surry Hills Library

Sydney, Australia

Library Down Under: A new library is transforming one of Sydney’s most diverse neighborhoods with a design that places passive ventilation at the heart of the project.

Architect Francis-Jones Morehen Thorp

By Russell Fortmeyer

Surry Hills Library, Sydney, Australia
Photo © John Gollings
Surry Hills Library, Sydney, Australia

Surry Hills Library, Sydney, Australia
Photo © Russell Fortmeyer

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
Location: Surry Hills, New South Wales, Australia (Sydney Harbor watershed)
Gross area: 23,196 ft2 (2,155 m2)
Cost: $13.8 million (AUD), $12.5 million (USD)
Completed: June 2009
Annual purchased energy use (based on simulation): 37 kBtu/ft2 (424 MJ/m2)
Annual carbon footprint (predicted): 25 lbs. CO2/ft2 (124 kg CO2/m2)
Program: Library, meeting room, commercial teaching kitchen, child care, offices

Click on images to view larger
Temperatures   Precipitation
Temperatures   Precipitation

TEAM
Owner: City of Sydney
Architect, interior designer, and landscape architect: Francis-Jones Morehen Thorp
Engineers: Taylor Thomson Whitting (structural); Steensen Varming (mechanical, electrical, plumbing)
Commissioning agent: Steensen Varming
General contractor: WBHO Probuild

SOURCES
TIMBER VENEER CLADDING: Prodema, (distributed by SGI Australia)
Terracotta cladding: Townsend Group
COMPOSITE METAL CLADDING: SGI Australia
STAINLESS STEEL: Miles Fabrications
DOORS: Icon Doors
Polished precast concrete: South Australian Black Basalt Polished precast panel with black cement
Paving, decking, timber floors: The Woodage
Pavers type: Pebblecrete (precast concrete unit paver)
Joinery board paint finished wall linings: Becker Acroma Coatings (water-based low VOC polyurethane)
Joinery board timber veneer wall linings: Briggs Veneers (American Rock Maple FSC Certified)
JOINERY BOARD TIMBER VENEER CEILING PANELS: Decorwood
Stone tiles: Bisanna tiles (Montauk)
Ceramic tiles: Colortile
POLISHED CONCRETE AND TOILET PARTITIONS: Terrazzo Australian Marble
GLAZING: Austress Freysinett; Picton Windows; Buildup Interiors
ROOFING: Lysaght
STONE CLADDING: Bisanna Tiles
PLASTERBOARD CEILINGS: CSR, James Hardie
Vinyl: Forbo
Carpet: Gibbon Group
Acoustic ceiling tiles: CSR (Gyprock Focus E-T15)
CHAIRS: ZENETH INTERIORS; GGI; STYLECRAFT; FY2K; WILKHAHN
LOUNGE: STYLECRAFT
TABLES: LIVING EDGE; WILKHAHN; INLINE FURNITURE
OTHER FURNITURE: Desking Systems
Interior ambient lighting: Inlite; Klik Systems; Moonlighting; Targetti; Wedgelight Extrusion; Taipan
Downlights: Sumtobel; xenon Lighting
TASK LIGHTING: Lighting Group EXTERIOR: 20W HID Floodlight

Surry Hills has long been an idiosyncratic Sydney neighborhood. The run-down, poverty-stricken area immortalized in Ruth Park’s 1948 novel, The Harp in the South, has witnessed a bonafide revival in the last decade, with trendy shops, design offices, pubs, and restaurants now lining its streets. The opening last year of the Surry Hills Library and Community Center is but the latest evidence of the neighborhood’s claims for the buzziest, liveliest scene in town.

The project represents a bit of a gamble for the city, since the building houses a hybrid of community resources—the library, a child-care facility for 26 kids, and a community center with meeting rooms, yoga spaces, and a commercial teaching kitchen, which have no precedent in Australia for being colocated. “It wasn’t that long ago people were predicting the end of libraries and the book, but they have become more important because they provide access to data and information,” says the building’s architect, Richard Francis-Jones, who led the project for his Sydney-based firm, Francis-Jones Morehen Thorp (FJMT). “Libraries have evolved into much more flexible facilities.”

The library’s sleek glass design stakes a claim in the quaint heart of Surry Hills, with a notable location on the main commercial strip, Crown Street. The library’s east elevation, directly on Crown, presents the welcoming gesture of a frameless glass facade on the ground floor, where people lounge in white leather sofas, sipping coffee and reading books. The glass facade extends up to the second and third floors, where it’s fitted with vertical timber-veneer-clad louvers that shift to provide solar and glare control.

By far, the most radical gesture is the south facade—or “environmental atrium”—which faces a new green space that conceals a subterranean tank used to store rainwater. This facade features double-skin glazing with an array of triangulated internal cavities serving different purposes. Four of the cavities pull in outside air from the roof, running it over coils supplied with cool or hot water from geothermal heat exchangers under the building. The air is then filtered through plants growing up from containers installed at the bottom of the cavities, before it enters a gabion rock wall labyrinth that surrounds the basement foundation in a void created between excavated rock and an internal “dry wall” needed to prevent water seepage. During summer, the labyrinth cools the air by several degrees; the labyrinth is then recharged using a night-flush strategy. The other two glass cavities act as supply ducts, feeding each building level and ceiling cavity, where variable air volume boxes provide further conditioning as required.

The glass wall was also the focus of intense collaboration among the team members, particularly the architects and structural and services engineers. Dan Mackenzie, managing director of Steensen Varming, which provided sustainability consulting for the project, says the glass wall ventilation system may appear complex in operation, but it’s really just a series of simple processes that developed as alternatives to conventional approaches. While the glass shafts replace traditional core mechanical risers and allow fresh air to be taken from the highest possible point on the site, the sub-grade labyrinth eliminated the need for bulky ductwork in the basement that might have taken up added space. “The cooling from the geothermal system provides a thermal buffer between the library and the outside in the glass wall,” says Mackenzie. “We wanted to do that as passively as possible, using only a pump and the geothermal wells.” Solar photovoltaics on the roof offset the energy consumption of the pump. Mackenzie estimates the passive systems have reduced the need for conventional refrigerant-based cooling by nearly 70 percent.

Steensen worked with FJMT, also the landscape designer for the project, to select plants for the glass wall cavities that would aid in the bio-filtration of the air. Mackenzie says there wasn’t much literature to guide them in selection, which is why they insisted on installing oxygen and CO2 sensors throughout the mechanical system in order to monitor air quality. The latest published results, from November 2009, suggest the building’s oxygen levels—at a concentration of nearly 22 percent—are significantly higher than conventional buildings, which might be closer to 12 to 15 percent.

Given the hybrid nature of the project, Mackenzie says the team struggled at times to benchmark the building to existing tools and standards, such as the Building Code of Australia’s Section J for Energy Efficiency, but that the biggest hurdle was getting the contractor on board to deliver what is an unconventional mechanical system for Australia. “Commissioning and educating the facility manager is a major issue for buildings like this and the industry is still learning,” says Mackenzie.

Russell Fortmeyer is a Sydney-based journalist and engineer who frequently contributes to GreenSource.

This article appeared in the May 2010 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>