subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment

CASE STUDY:
Watsonville Water Resources Center

Watsonville, California

Waterworks: Four separate agencies collaborated to create an integrated water management and educational showcase for an agricultural region of California.

WRNS Studio

By Andrea Ward

Water is the story at the Watsonville Water Resources Center. Water conservation and watershed education were at the core of nearly every design decision for this new interpretive center, water quality laboratory, and administrative office that, for the first time, brings the city’s water management officials together under one roof.

Watsonville Water Resources Center
Photo © Bruce Damonte
Low-grade California redwood cladding was harvested 7 miles from the site.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
Location Watsonville, California (Monterey Bay watershed)
Gross area 19,800 ft2 (1,840 m2)
Completed November 2009
Annual purchased energy use (based on simulation) 29 kBtu/ft2 (330 MJ/m2), 40% reduction from base case
Annual carbon footprint (predicted) 4.5 lbs. CO2/ft2 (22 kg CO2/m2)
Program Administrative offices, water quality lab, educational space

TEAM
Owner City of Watsonville
Architect and interior designer WRNS Studio
Engineers JEC Structural Consulting (structural); Integrated Design Associates (electrical); Richard Irish Engineering (civil); Rumsey Engineers (mechanical/plumbing)
Commissioning agent Rick Unvarsky Consulting
Landscape Bellinger Foster Steinmetz
General contractor Devcon Construction

Sources
Cladding Trespa Meteon Rain Screen Panel System
Windows Kawneer
Glazing PPG Solarban, Lane-Aire Flat Skylight
Skylights Lane-Aire Flat Skylight
Insulated-panel/plastic PPG Solarban 60
Doors Kawneer, Flushline and Wide Stile, NANA Wall SL70
Low-slop roofing Firestone Ultraply TPO Roofing
Sloped roofing Metal Sales Vertical Seam Metal Roof System
Cabinetwork/custom woodwork SierraPine Medite II, Environ Biocomposites Dakota Burl, Fisher Hamilton
Paints and stains ICI, Cabot (Low VOC)
Tile Health Tile (accent walls - reception area, conference room, breakroom, toilet room walls and shower room walls), Daltile Porcealto (toilet room floors Daltile Glass Reflections in water feature)
Office furniture Herman Miller Vivo workstations Intent furniture system, Herman Miller Aeron Desk, office chairs, Herman Miller Eames Small conference table
Reception furniture Bernhardt Balance Sofa, Balance Mobile stool
Chairs Krug Dorso E Midback conference room chairs, Allseating Inertia breakroom chairs, Humanscale Saddle seats
Tables Nienkamper VOX and VOX Fliptop nesting table, EMECO Café tables
Task lighting Humanscale Diffrient light
Plumbing Sloan WES 111 dual-flush flushometer, waterfree urinal WES-1000, solar-powered faucet EAF-275
Water heater Takagi tankless model T-K3 and T-Kjr
Building Management System Automated Logic Corporation

Watsonville is in the Pajaro Valley in California’s central coast region—an agricultural hotbed that is highly dependent on water for irrigating crops. To mitigate the drawdown of groundwater and prevent wastewater discharges into the Monterey Bay National Marine Sanctuary, Watsonville operates a large-scale water-recycling project on a site outside the city, providing recycled, UV-treated water to the $400-million local agriculture industry. However, the city’s water management officials were scattered in different offices and a new, integrated facility was needed to further the mission of water conservation and public watershed education. That facility is the new Watsonville Water Resources Center, a 16,000-square-foot building co-located with the water-recycling project.

“The idea that this was an educational moment for people of different experience levels drove a lot of the design,” says Pauline Souza, AIA, principal in charge of sustainability from WRNS Studio. While the center has become a draw for visitors of all kinds, local public school students in grades four to six are the primary focus of the center’s educational mission. After touring the water treatment plant and a water intake site located in a city-owned, FSC-certified forest nearby, all Watsonville sixth graders now visit the water resources center, where they can connect those lessons to the rest of the watershed. “They can see the redwood rainscreen cladding and remember visiting the site where the wood was harvested; they can look out across the fields and know that the strawberries they eat are being irrigated with water that is recycled here,” says Bob Geyer, assistant public works and utilities director for the City of Watsonville, one of four design team members representing the city agencies.

According to Souza, the goal of integrating the water management operations mirrored the collaboration of the design team during the process. “All the client representatives were present at every meeting so that all interests were always represented,” Souza says. Face-to-face meetings throughout the design process allowed the team to prioritize their goals and make sacrifices in the interest of greater resource efficiency. “By informing themselves on the issues,” Souza says of the client team, “they became comfortable doing things that public clients wouldn’t normally do”—things like trading perfect acoustics for improved ventilation; allowing for wider indoor temperature variation in favor of lowering cooling energy use; doing without carpet to maximize the effectiveness of the radiant heat; and living with extra blemishes in the low-grade redwood cladding, because it had traveled only seven miles from source to site.

The seasonality of water resources manifests as a theme throughout the design. Having vetoed a flat roof with water collection capacity in favor of a sloped, agrarian profile that would match the local landscape, the team chose to install rain chains at the eaves to visibly direct rainwater into swales, and from there into retention basins where it is treated before it infiltrates the groundwater. The design incorporates a water feature supplied by the water-recycling project; when no recycled water is available, the feature is conspicuously dry. Similarly, the native plantings on the site, including those in the interpretive demonstration garden, will not be irrigated after they have been successfully established if recycled water is unavailable. “If we have a bad season, the garden needs to look the way these plants would normally look in the native setting” in order to complete the water conservation message, Souza explains. Recycled water from the adjacent plant is also on display in the radiant-slab heating and cooling system underneath the polished concrete floor. Display panels revealing the radiant zone controls inside the walls were integrated as educational features wherever possible.

Passive design strategies reduce heating, cooling, and lighting loads, with rooftop vents oriented to harness prevailing breezes while skylights and operable clerestories invite daylight as well as natural ventilation. As the design team took these steps to reduce energy demands, they realized that the building orientation and roof slope meant that net-zero energy was becoming a realistic goal. The design calls for a photovoltaic (PV) installation that would meet 98.8 percent of modeled energy use, but economic hardship has so far prevented the public-private partnership from going forward with the PV installer. In the meantime, the city has purchased renewable energy credits (RECs) for landfill gas to offset its energy use until the PVs can be installed.

“It just shows how you can have great intentions and create a design that’s moving toward net-zero, but you still have to contend with the real world,” says Geyer. “But we’re proud to have this building that showcases environmental resource issues in our area—the journey isn’t over, but it’s a beautiful milestone on our path to sustainability.”

This article appeared in the July 2010 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>