subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment

CASE STUDY:
David Brower Center

Berkeley, California

Green to the (Structural) Core: A home for environmental and social action is true to the legacy of its namesake.

WRT-Solomon E.T.C., now Daniel Solomon Design Partners

By Joann Gonchar, AIA

A quick glance at the tenant directory in the lobby of the David Brower Center reveals that the four-story structure in downtown Berkeley, California, is not a typical office building. Names like the Earth Island Institute, the Green Jobs Network, and the Bay Area Open Space Council, give visitors a clue that the 30 organizations occupying the upper floors share a set of common goals—all are focused on social issues and sustainability. “Brower was conceived as a home for environmental action,” explains Amy Tobin, the center’s executive director.

The David Brower Center  is part of a block-wide, mixed-use development built in conjunction with Oxford Plaza, a 97-unit affordable housing complex.
Photo © Timothy Griffith
The David Brower Center (right) is part of a block-wide, mixed-use development built in conjunction with Oxford Plaza (left), a 97-unit affordable housing complex.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
Location Berkeley, California (San Francisco Bay watershed)
Gross area 48,000 ft2 (4,460 m2)
Cost $18.9 million
Completed April 2009
Annual purchased energy use (from utility bills) 38 kBtu/ft2 (431 MJ/m2)
Annual carbon footprint 5.8 lbs. CO2/ft2(28 kg CO2/m2)
Program Conference center and office space

   
Precipitation   Temp./Dew Points   Energy Use

 

TEAM
Owner Equity Community Builders
Architect WRT-Solomon E.T.C., now Daniel Solomon Design Partners
Engineers Tipping Mar and Associates (structural); Rumsey Engineers, now Integral Group (mechanical and plumbing); IDEAS, Integrated Design Associates (electrical)
Consultants Loisos and Ubbelohde (environmental building); WRT (landscape); Siegel and Strain (LEED)
Commissioning agent Enovity (enhanced); Rumsey Engineers (fundamental)
General contractor Cahill Contractors
Lighting Auerbach Glasow
Acoustical Charles M. Salter Associates

Sources
Exterior cladding VM Zinc
Concrete Hanson Concrete
Windows Wausau Windows
Glass Solarban 60
Low-slope roofing Johns Manville built-up roof with glasKap CR Coolroof cap sheet
Roofing flashing, accessories Van Mulder Sheetmetal Custom GSM flashing
Skylights Sunoptics
Cabinetwork/custom woodwork DRS (custom bamboo)
Paneling The George Family (custom solid bamboo)
Paints and stains Kelly Moore
Bathroom wall tile Daltile
Carpet Interface Flor Entropy
Fixed seating Irwin Seating Company
Elevators/escalators Kone Ecospace
Photovoltaics SunPower SPR 225 panels
Water saving fixtures Falcon Waterfree Technologies, Caroma, Sloan SOLIS
Building dashboard Lucid Design Group

The 43,500-square-foot building’s ground level contains facilities like a 178-seat auditorium and a 1,300-square-foot gallery intended to help its like-minded tenants connect with each other and the surrounding community. It also has an organic restaurant. Brower, completed in the spring of 2009, is part of a larger project that includes a 97-unit affordable apartment building known as Oxford Plaza, retail space, and a below-ground garage. The approximately $75-million mixed-use complex, financed with an array of grants, tax exempt bonds, low-interest loans, and donations, occupies a city-owned plot near the southwest corner of the University of California (UC) Berkeley campus, replacing what was, until the start of construction in 2007, a surface parking lot.

The office building’s namesake, David Brower, a Berkeley native who died in 2000, was the first executive director of the Sierra Club and founder of several other environmental organizations, including the League of Conservation Voters. In keeping with his legacy and the center’s mission, the design team has made the building about as green as they come, with resource-conserving and occupant-friendly features such as renewable power generated on-site, displacement ventilation, and rainwater collection and reuse. Many of these systems are explained and their performance tracked in real time on a dashboard on view in the lobby and on the center’s Web site.

The building, on target for LEED Platinum certification, is more than a checklist of sustainable attributes, however. It is the product of a highly integrated design process, with its constituent parts tightly coordinated, and often contributing to the performance of multiple systems. The most visible example of this integration is a 68- kilowatt photovoltaic (PV) array that wraps around the parapet. In addition to generating electricity (enough to offset about 35 percent of demand in the first year of operation), it serves as an awning, protecting top-floor windows on the south facade from solar gain. As the structure supporting the PVs turns the building’s prow-like corner, it twists, maintaining the optimal orientation for power production and maximum exposure to daylight for north-facing spaces.

Another illustration of the project team’s coordinated approach is the building’s exposed poured-in-place concrete structure. The material was chosen, at least in part, to create a dialogue with the concrete walls of the university’s Art Deco track stadium across the street, according to the center’s architect, Daniel Solomon, FAIA, principal of the San Francisco-based eponymous firm formerly known as WRT-Solomon E.T.C.

The frame isn’t only an architectural expression, it also plays a key role in the energy-efficient mechanical strategy: the concrete’s thermal mass, along with a radiant system embedded in the slabs, provide heating and cooling, while the plenum below the offices’ raised floors serve as the main mode of fresh air distribution.

One especially unusual aspect of the structure is its so-called “self-healing” capability, intended to ensure the building’s longevity, even if it is struck by a powerful earthquake (a likely possibility given that the site is less than a mile from the Hayward Fault). The combination of a vertically post-tensioned core and a pair of horizontally post-tensioned moment frames was devised to allow the structure to flex and move during a temblor, then realign without sustaining permanent deformation. This strategy goes well beyond seismic code requirements, which emphasize preventing loss of life rather than minimizing property damage. “The code is about throwing the building away,” says David Mar, principal of Berkeley-based Tipping Mar, the project’s structural engineer.

Even though LEED contains no credits that pertain to durability, the designers regard it as one of the building’s primary green attributes. They hope that its resiliency will earn points for innovation.

The team has also applied for innovation credits for steps it has taken to reduce the embodied energy normally associated with a concrete structure. To reduce the concrete’s carbon footprint, engineers have used slag (a by-product of steel making) to replace about 70 percent of the portland cement in the foundations and 50 percent in the superstructure. Even though the slag was transported from China and the aggregate from Vancouver, the carbon dioxide emissions from the resulting structure are 45 percent less than they would have been with a conventional mix, according to Mar.

Other strategies, such as Brower’s daylighting, have a more direct effect on the day-to-day experience of occupants. The offices have nearly 100 percent continuous daylighting autonomy—a metric that measures what portion of normal working hours spaces can rely on sunlight alone, says George Loisos, principal of Loisos + Ubbelohde, Alameda, California, the team’s environmental building consultant. Designers accomplished this by pairing relatively narrow offices (about 27-feet-deep) with generous glazing and lightshelves on the south and east elevations. These bounce light into the interior and shield heat gain and glare.

To ensure that existing or future tenants don’t make modifications to their spaces that could alter the quality of the office daylighting, or hinder other aspects of building performance, the developer and property manager, Equity Community Builders, has created fit-out guidelines. These include restrictions on the height of solid partitions that might obstruct sunlight penetration and require that ceilings be painted white for maximum reflectivity. They also limit the area that can be covered with acoustical tile in order to maintain enough exposed surface for optimal functioning of the radiant slabs.

Curiously, most tenants have elected to defer installation of any acoustical treatment, which could explain the low marks the building received for acoustic quality in an occupant survey conducted by the UC Berkeley-based Center for the Built Environment (CBE). Only 18 percent of respondents to the Web-based questionnaire, which asked tenants about various aspects of the indoor environment, were satisfied with Brower’s acoustics.

The design team points out that is not uncommon for green office spaces, which often rely heavily on thermal mass (and therefore many hard and sound-reflective surfaces) and open office layouts, to have less-than-perfect acoustics. On the whole, however, Brower scored well, with 87 percent of participants saying they were generally satisfied with the building, a result that puts it in the 82nd percentile of the approximately 500 projects in the CBE database.

Suzanne Brown, an Equity Community Builders associate who has her own office at Brower, appreciates the building’s connection to the outdoors, the quality of the air, and its minimalist architecture. She also points to the sense of shared purpose among the occupants. Brower “feels like a second home, surrounded by family and friends, all working toward the common goal of a more just and sustainable community.”

This article appeared in the September 2010 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>