e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
comment

CASE STUDY:
The Green Building

Louisville, Kentucky

Change Agent: A green retrofit serves as the cornerstone for regenerating a distressed neighborhood.

(fer) studio

By Jane Kolleeny

Stormwater flows down from the scissor roof, ends up on a green roof, then drips to water storage tanks, which, depending on volume, overflow to feed side gardens or a rain garden.
Photo © Ted Wathen/Quadrant

Stormwater flows down from the scissor roof, ends up on a green roof, then drips to water storage tanks, which, depending on volume, overflow to feed side gardens or a rain garden.

Doug Pierson (left) and his partner Chris Mercier pose in front of the Green Building.Photo © Jane Kolleeny
Doug Pierson (left) and his partner Chris Mercier pose in front of the Green Building.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
Location Louisville, Kentucky (Ohio River watershed)
Gross area 10,170 ft² (945 m²)
Cost $2.2 million
Completed November 2008
Annual purchased energy use (based on
simulation, without restaurant)
: 94 kBtu/ft²
(1068 MJ/m²), 37% reduction from base case
Annual carbon footprint (predicted) 44 lbs. CO2/
ft² (220 kg CO2/m²)
Program Lobby, gallery, outdoor event area,
offices, tenant office spaces, conference room,
café, parking

   
Energy Use   Temp./Dew Points   Precipitaion

 

TEAM
Owner Augusta and Gill Holland
Architect and interior designer (fer) studio
Commissioning agent Candice Rogers of Paladin Engineers BTM Engineering (structural); Solar Designs (mechanical and energy); Johnson Group of KY (electrical) Landscape Greensleeves Design
General contractor Peters Construction
LEED consultant Kim Glass
Environmental consultant McGrane Design

Sources
Masonry Lee Brick & Block
Metal/glass curtainwall Kawneer 1600 veneer
Rainscreen system Cement Board Fabricators
EIFS, ACM, or other Johns Manville rigid exterior insulation; Quaker 8050 series
Windows Nysan Systems Internal roller shades
Glass PPG
Skylights Gammans Skylight
Insulated-panel/plastic Bonded Logic
Sloped roofing John Manville
Green roof ELT Easy Green; Tracey Williams/ Greensleeves Design
Cabinetwork/custom woodwork Kentucky Millwork
Paints and stains Sherwin Williams low-VOC paint
Wallcoverings USG Kentucky Millwork, Gypsum board
Office furniture Office Resources
Tables Union Square
Bathroom counter tops Formica ColorCore
Floor and wall tile Daltile Eco tile
Ceilings Armstrong Excelon Feature Tile & Strip
Carpet Patcraft, Design Weave
Conveyance Thysen Krupp 3-stop hydraulic elevator Photovoltaics Conergy 81S 175 Modules
Energy storage FafCo Incorporated Icestor
Energy recovery CookERV 550
Rainwater storage tank Peters Construction
Wood Georgia Pacific
Doors Custom Metal; Schlage; Kawneer; Marshfield Wood Door Systems
Building management system Solar Designs

A 10,000-square-foot green building doesn’t turn heads these days, even if it is tracking LEED Platinum. But in hometown Louisville, Kentucky, The Green Building, as it is simply called, serves as a symbol of the city’s aspiring eco-leanings. Designed by Los Angeles-based (fer) Studio and developed and owned by Gill Holland and his wife Augusta, The Green Building has not only spawned the redevelopment of the run-down East Market area of Louisville into a “locally grown” strolling arts district, but it has also resulted in a new name for the district—NuLu—“New Louisville.”

Holland purchased the 115-year-old former dry goods store in 2006 intending to upgrade it for mixed use. His green aspirations were stimulated “when visiting Iceland which runs off geothermal and seeing the grass-covered Viking-type houses in the Norwegian countryside,” he remarks. A longstanding friendship with (fer) Studio’s Douglas Pierson, AIA, led Holland to bring the firm on as architects. Pierson and his partner Christopher Mercier, AIA, had met at Frank Gehry Associates and subsequently founded their own firm.

It was four years ago when the client and architect agreed that the building would be LEED certified, and most of the team had never applied for certification. “It was like working in the dark ages then,” says architect and LEED consultant Kim Glass. “Many companies claimed to be green, but they gave vague or little real information on material content,” she continued. Builder Tim Peters of Peters Construction was part of that learning curve feeling “you can teach an old dog new tricks.” The project served as a catalyst for a sea change in the Louisville contracting community and now many, including Peters and Glass, serve an expanding green building industry.

On the ground floor of the building, a long circulation corridor extends front-to-back, drawing visitors inward to a dramatic three-story atrium lobby at the center of the building, which provides access to the upstairs, an art gallery, and an indoor/outdoor gathering space at the back. “Design-wise the lobby is very democratic—anyone can see it and access it,” says Pierson. Also three stories high, the circulation spine brings light and views inside with floor-to-ceiling glazed volumes, revealing the rough underpinnings of the original structure.

The building was substantially gutted and renovated, but the main masonry structural shell, “once covered up for a century” says Pierson, remains intact. Much of the original wood was removed and corn-blasted (pulverized corn was put into sand-blasting equipment and the joists were pummeled). “The corn blasting was as effective as sand blasting and the look was better,” commented Peters. Holland was amazed at the rustic joists and joked that “George Washington was around when that tree started growing.” The architects juxtaposed the old with a new modern core such that “the contemporary nature of the interventions is revealed as a procession,” explains Mercier. This journey through time is completed with clerestory windows at the top, “becoming the opposite of the historic facade at the front,” he continues. Bifurcating the existing roof into two planes sloped in opposing directions created a scissor-shape. “The existing roof slopes down and the new roof sloping up creates a new rear facade curtain wall that cascades down to a green roof,” says Mercier.

The architects found design decisions resulted in unexpected sustainability opportunities. For example, the lobby was set in the middle of the building to provide for the street-side restaurant. But because it occupies the core of the building, it could double as a heat sink—energy performance occurred as a result of design. Once that codependent pattern was established, other strategies fell into place. “The lobby became the nerve center for collection and distribution of the energy systems. Its integral mechanical room directly below became the convergence of energy storage, geothermal, energy recovery, and radiant heat,” Pierson explains.

Green interventions are plentiful and include natural lighting and ventilation, eco-friendly materials, 81 PV panels, an ice storage system, and 12 geothermal wells. Shaded by PV panels, the indoor/outdoor space features a green wall. The project has had enough points approved to achieve LEED Platinum but final certification awaits resolution on six additional points.

Development, including a green farmer’s market, continues in NuLu. Holland owns or is part owner of 16 existing buildings, which are either being renovated or will be. For him, the building is a long-term investment. “The geothermal will pay off in 5 to 6 years and the solar has a 14-year payback. I’m all about the economics of green,” he says. With the owners planning to occupy the building for the rest of their lives, that logic works.

 

This article appeared in the September 2010 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>