subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment

CASE STUDY:
Green Depot Flagship Store

New York City, New York

From Boho to Depot: A young firm revamps the lower floors of a landmark building into a green supply store.

Mapos, LLC

By Alanna Malone

 The customized light fixtures were locally made in Brooklyn from recycled paper in the shape of the store’s logo. Opposite Building slices expose the “guts” of different building types.
Photo © Aimee Herring

The customized light fixtures were locally made in Brooklyn from recycled paper in the shape of the store’s logo.

Watch a video tour of the Green Depot.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
Location New York City, New York (Manhattan Island)
Gross area 8,820 ft2 (820 m2)
Cost $1.05 million
Completed February 2009
Program Sales floor, offices

TEAM
Owner Green Depot
Architect and interior designer Mapos, LLC
Commissioning agent GHC Facility Consultants
Engineers Ivan David Engineers (structural); Shine Engineering (MEP)
LEED consultant Kinetix LLC
General contractor NYCT Development Corp.
Lighting Johnson Lighting

Sources
Glazing PPG Solarban 70XL, Starphire
Cabinetwork/custom woodwork 3-Form Panels
Paints and stains AFM Safecoat, IVY Coatings
Flooring Fritztile Green Tile; Marmoleum Forbo
Chiller Trane Split system: TWE180/TTA 150
Plumbing Dual flush toilets Toto Aquia and Caroma; American Standard AFWALL Flowise toilets; Low flow lavatories Helix, Dorbracht and Selectronic
Countertops Icestone, Caesarstone
Interior ambient and downlights A&L Lighting (custom)
Exterior MSD Visual (custom)
Windows Performance Spec

With its typical city brick facade and sandstone base, the five-story edifice at 222 Bowery in Manhattan is easy to overlook. But the landmark building has a history of use that reflects the gritty—and quirky—character of its Bowery neighborhood. Over 125 years, it has served as NYC’s first branch of the YMCA, an X-ray equipment manufacturer, a restaurant supply store, a meditation center for Tibetan Buddhists, and an enclave for freethinking artists and writers, including William S. Burroughs. In fact, some still live and work there today—poet and resident John Giorno was a main advocate for landmarking the building. In early 2009, the LEED-Platinum-certified Green Depot moved in, an appropriate tenant considering the building’s progressive pedigree.

The Green Depot was created in 2005 “as a one-stop shop for green building materials,” according to Sarah Beatty, LEED AP, the president and founder of the company. “So we wanted the flagship store to exemplify the spirit of what green building can and should be,” she says. The first consumer-focused store had to reflect the essence of the hyper-green brand and also educate the customer on sustainable building. When the design firm Mapos was commissioned for the project, the challenge was to achieve the branding goals of the client, while respecting the cultural and historical significance of the site. Not to mention that it was the firm’s first LEED project and the owner specified an ambitious Platinum target.

The client chose to renovate as a testament to the company ethos of reuse, and chose the site for its colorful history. Luckily, Mapos’s office was just around the corner, so the firm’s co-founders, Colin Brice and Caleb Mulvena, were able to fully participate in every step, including an intense photo study during the demolition process to determine what materials could be salvaged. “As architects, the first step is to reuse and recycle as much as possible,” Mulvena explains. Almost 90 percent of the existing interior elements were reused, but not without stripping away decades of accumulated finishes and other urban dross. The firm worked with the Landmarks Preservation Commission to remove signage, paint, graffiti, and steel trusses from the corroded storefront, revealing the original Queen Ann-style facade.

For the interior, Mapos worked to incorporate elements that were site-specific for a customized style that Mulvena calls a “raw, warehouse aesthetic.” The old YMCA gymnasium floor was one of the gems revealed during the demolition process, along with an existing concrete and tile floor in one of the bathrooms. Structural treasures in the basement included a filled-in swimming pool and the old gym locker room, which now respectively serve as the storage room and manager’s office, both with original tiling still intact.

Beyond resource reuse, “a central issue for Green Depot was to help the customers understand what it means to be green and how to lead a more sustainable lifestyle,” explains Brice. Upon entering, for example, mobile samples of wall sections show off their material composition. “We took a cue from the artist Gordon Matta-Clark to take slices as if they were cut out of buildings, showcasing how the materials are actually put together in real form,” says Brice.

Flexibility and scalability were crucial for the fixtures, most of which are composed of oriented strand board (OSB) and colorful, low-VOC laminate for a “pop of color” on the surface edges. A hanging contraption designed to showcase carpets currently features window options; slats of FSC-certified two-by-fours create wall surfaces to hang anything from floor and tile samples to cabinetry; and the modular floor fixtures are constantly moved around.

One customer favorite is the light booth where people can actually test paint chips or flooring samples with different bulbs. The lighting of the store itself was designed to be more than 50 percent better than ASHRAE standards. Dozens of recycled-paper fixtures hover above the sales floor in the shape of the store logo with custom LED spotlights dangling elsewhere. In addition to lighting, the store has also reduced water and HVAC energy consumption. Split system chillers are mounted on the roof, but the older systems for the rest of the building posed a real challenge for the MEP engineer. Methodically determining which pipes were active or dead, and then threading a duct through the “spider web” of metal built up over the decades was like “mechanical yoga,” says Brice. Initially, the team hoped to use waste heat from an old furnace for the water, but realized the effort would not be rewarded with LEED credits (having already maxed out on innovation points). They were disappointed that bureaucratic limitations forced them to bring in new units.

“The complexities of being in a very old co-op make some parts of this project nearly impossible to plug into a typical LEED spreadsheet,” says Mulvena. But it also provided creative inspiration. All in all, the store is a great success story for the firm’s first LEED project, and a testament that a landmark structure can incorporate modern design while still honoring the past.

 

This article appeared in the September 2010 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
McGraw-Hill Construction

Search Sweets

Example: Building Products, CAD, BIM, Catalogs
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>