e-newsletter
digital edition
product info
advertise
comment

CASE STUDY:
Herman Miller Showroom

Los Angeles, California

Updating a Design Legacy: tvsdesign expresses Herman Miller’s identity in an interior that’s open, progressive, and green.

November 1, 2010
tvsdesign

By Clifford A. Pearson

For a client long associated with great modern design, the architects at tvsdesign knew they needed to create an interior that reinforced the company’s identity, highlighted its product line of contract furnishings, and embodied its commitment to environmental sustainability. So when they began work on a new showroom in Los Angeles for Herman Miller—a company that has commissioned furniture designs from the likes of Charles and Ray Eames, George Nelson, and Isamu Noguchi—they wanted to tap into that rich legacy and push it forward.

 Cone-shaped fixtures 7 feet in diameter and 42 inches high supplement daylight from the skylights and curtain wall.
Photo © Brian Gassel

An entry courtyard serves as a calm transition from street to showroom.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
Location Los Angeles, California (Ballona Creek watershed)
Gross area 21,500 ft2 (2,000 m2)
Completed September 2009
Program Showroom, offices, and courtyard

TEAM
Tenant Herman Miller
Base building owner Urban Offerings, Inc.
Architect and sustainable consultant tvsdesign
Base-building architect Lynch/Eisinger/Design
Engineers Structural Focus (structural); ARC Engineering (MEP)
System controls Convia, Inc (a Herman Miller Company)
Contractor Howard Building Corporation
Lighting Lighting Design Alliance
Commisioning GMB
Construction manager Owen-Ames-Kimball Co.

Sources
Glass Roundtree
Doors Wood Doors Seeley Brothers
Floor and wall tile Lea Ceramiche Technoquartz tile; Armstrong Marmorette resilient flooring; Johnsonite rubber cove base
Cabinetwork/custom woodwork Sierra Pine Arries MDF
Furnishings Herman Miller and Geiger
Paints and stains Benjamin Moore Eco Spec; Pittsburgh Paints Speedhide
Paneling Herman Miller Eames Walnut Panels
Carpet Shaw Tile and Broadloom; Tandus Area Rug
Interior ambient Invue Lighting; Elliptipar
Downlights Cree LED; Lightolier; Gotham Lighting; RSA Lighting; Visa Lighting; Mark Architectural Lighting
Task lighting Birchwood; Tokistar; Herman Miller
Exterior Lumascape; Lumiere; Winona Lighting; Architectural Area Lighting; HevLite; IO Lighting; Visual Lighting Technologies
Controls Convia; Leviton Occupancy sensors and photocells
Plumbing Falcon Urinals; Caroma Water Closets Grohe LadyLux Café kitchen faucet; Kohler Stillness handshower, Ladena Lav Faucets
Exterior courtyard furnishings Urban Hardwoods – California Wine Vat Table; Serralunga Furniture and Planters
Kitchen appliances Sub-Zero Refrigerator/Drawers; Wolf Microwave; Miele Dishwasher

Set within a 1956 warehouse that had recently been renovated by the New York firm Lynch/Eisinger/Design, the Herman Miller showroom takes full advantage of the building’s bowstring-truss space by maintaining views to the exposed roof structure and respecting the integrity of the original architecture. This strategy also allowed daylight from restored skylights and clerestory windows to permeate the 18,000-square-foot interior and reduce the need for electric lighting.

“Herman Miller wanted to create a place that explains who they are,” says Steven Clem, AIA, the tvsdesign principal in charge of the project. The client’s first step was to move its LA showroom out of an office tower and into an area next to Culver City where start-ups and creative companies have been locating in recent years. Next, it would develop that showroom into a place that looked both backward and forward, and worked equally as well for large events and small numbers of designers checking out the company’s product lines during the day.

Clem started by orchestrating an intriguing procession from the street to a front courtyard, then into and through the showroom. Only the red-and-white Herman Miller logo on the side of the warehouse and the company’s name in small letters on an entry pavilion alert people to the showroom’s presence behind the pavilion. Along the north side of the courtyard, tvsdesign inserted a white aluminum wall with the client’s name in discreet red letters to quietly catch attention. Then by sliding this wall into the showroom lobby, the firm draws people inside and to the reception desk.

For the showroom interior, the designers created a series of curving elements moving through the large, open space. To emphasize the fluid nature of this space, they cut openings in a concrete wall running from the east side of the building to the west. A blue ellipse-shaped meeting room seems to slide from one side of this divide to the other, while curving walls defining a pantry area and a lozenge-shaped cafe counter help draw people through the showroom. “We wanted to create a sequence of experiences as you move around,” explains Clem.

To maintain the integrity of the original structure, all new partitions stay below the bowstring trusses. For a large presentation room with a 10-foot-high glass wall, that meant inserting a 40-foot-long steel beam below the old wood structural elements. The presentation room’s sliding glass panels allow it to open onto the main space for parties and other events, while LED lights at the base and top of the room give it a snazzy look that can change with different colors.

In addition to locating the show-room in a renovated building that had achieved a LEED Gold rating for its core and shell, Herman Miller pursued a number of sustainable strategies for the interiors as well. These included employing daylight and occupancy sensors, specifying energy-efficient light fixtures, and using the company’s own energy-management system. As a result, the client and designers were able to reduce energy consumption to 40 percent below ASHRAE 90.1/2004 guidelines. “Lighting and mechanical are where you can get the most savings,” states Clem. The architects, though, saw lighting as a way of making a design statement as well as doing the right thing. So they designed huge cone-shaped aluminum fixtures 7 feet in diameter and 42 inches high, fitted them out for both up and downlighting, and suspended them from the rafters in an extensive grid throughout the showroom.

The client and architects examined every aspect of the project to make it more green. During construction they specified local and regional materials, so that more than 45 percent were manufactured within 500 miles of the site and 26 percent were manufactured and extracted within the same perimeter. In addition, over 27 percent (by value) of all building materials were recycled, and more than 85 percent of construction waste was recycled and diverted from landfills. For millwork in the presentation room and other spaces, they used FSC-certified Tineo wood. For paints, coatings, adhesives, and composite wood, tvsdesign used only low-VOC products. And by using waterless urinals, dual-flush toilets, and low-flow fixtures, it reduced water usage by 46 percent.

The client is continuing its commitment to the environment even after occupying the facility, using green housekeeping products and procedures, and educating employees and visitors on sustainability. For example, computer kiosks in the showroom reveal real-time energy use as a way of keeping awareness high. As a result of all these efforts, the showroom has become the first LEED-CI Platinum project in Los Angeles and the fifth in California.

This article appeared in the November 2010 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>