subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment

CASE STUDY:
Centre for Green Cities at Evergreen Brick Works

Toronto, Canada

Reimagining an Industrial Relic: Evergreen, an environmental organization dedicated to making cities more livable, breathes new life into a defunct manufacturing complex in the heart of Toronto.

September 2011
Diamond and Schmitt Architects

By Joann Gonchar, AIA

North American cities are littered with abandoned factory buildings, warehouses, and obsolete infrastructure. Occasionally, these relics are repurposed for the postindustrial age, getting a new lease on life. Such is the case with the Don Valley Brick Works, a deteriorating brick-making facility in the heart of Toronto closed since the late 1980s, but recently transformed into an environmental center for Evergreen—a Canadian non-profit organization focused on bringing nature into urban environments to make them more livable.

The Centre for Green Cities is the only new building on the site. Its ground floor is defined by existing masonry walls. Most of the rest of the structure is clad in corrugated metal panels sympathetic to the brick works’ industrial character.
Photo © Tom Arban Photography
The Centre for Green Cities is the only new building on the site. Its ground floor is defined by existing masonry walls. Most of the rest of the structure is clad in corrugated metal panels sympathetic to the brick works’ industrial character.

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
Location Toronto, Ontario, Canada

Gross area 53,647 ft2 (4,984 m2 )

Completed Officially opened September 2010

Annual purchased energy use (based on simulation) 44 kBtu/ft2(494 MJ/m2 ), 45% reduction from base case

Annual carbon footprint (predicted) 6.2 lbs. CO2/ft2 (31 kg CO2/m2 )

Program Offices, event space

   
Sky Conditions   Temp./Dew Points   Heating/Cooling


TEAM
Architect Diamond and Schmitt Architects Incorporated (design architect); du Toit Architects Limited (architect of record); ERA Architects (heritage architect)
Client Evergreen
Engineers Stantec Consulting (mechanical, electrical); AECOM (civil); Halsall Associates Limited, part of Parsons Brinckerhoff (structural)
Landscape du Toit Allsopp Hillier, Claude Cormier Architectes
Environmental building/energy modeling Halsall Associates Limited, part of Parsons Brinckerhoff
General contractor Eastern Construction

Sources
Precast hollow-core slabs Prestressed System Inc.
Corrugated metal siding VicWest
Cement-board panels James Hardi Products
Brick Brampton Brick
Steel window frames Bliss Nor-Am Doors and Windows
Fiberglass windows Inline Fibreglass
Aluminum-framed glazing system Alumicor
Glazing Barrie Glass (triple-glazed, with heat-mirror film and low-E coating)
Inverted fluid-applied membrane roofing Bakor, Tremco
Paint Boomerang (recycled paint); Sherwin Williams (ProGreen)
Ceramic tile Stonetile
Access flooring Camino Modular Systems
Vegetated roof system Zinco
Elevators Kone
Fixtures American Standard, Sloan
Fountain Haws Corporation
Structural steel Norak Steel Construction
Doors Trillium
Bituminous roofing Soprema, Bakor
Metal Vision Almet
Millwork Provincial Store Fixtures Reclaimed Timber
Granite countertops Gem Campbell
Acoustic metal deck VicWest
Wood deck Sansin SPF (Spruce-Pine-Fir)
Gypsum board CertainTeed
Custom reception desk Vero-McCullagh
Custom reception desk and storage units Brothers Dressler
Interior Beghelli, Metalumen, Ilsung Moolsan        
Exterior Ilsung Moolsan, Cooper Lighting, Rab Lighting
Control systems Fifth Light Technology

Working with a multidisciplinary team of architects, landscape architects, engineers, preservation consultants, and other experts, Evergreen and the site’s owner, the Toronto and Region Conservation Authority, remade the complex of 16 masonry structures and sheds, built in the first half of the last century, into a setting for events and ongoing programs such as a farmers’ market, a native plant nursery, crafts workshops, bike repair clinics, and a children’s summer camp. The designers retained much of the gritty feel of the brick works, which the city designated a heritage site in 2002, but have reintroduced natural elements. For example, from the complex’s almost completely paved and impermeable 12-acre industrial pad, a system of greenways was “teased open,” says Bryce Miranda, an associate with du Toit Allsopp Hillier, one of two landscape firms on the brick works team—a team led by sister firm du Toit Architects.

The new marshlike channels feed a storm-water management pond at the southwest corner of the former industrial pad and connect to watercourses that are part of a lush, 40-acre garden completed in the 1990s on the site of the brick-making operation’s quarry. This network, along with 15 cisterns that collect rainwater from the roofs for irrigation, help combat flooding that has long plagued the low-lying site.

The only substantially new structure in the complex is the Centre for Green Cities, designed by Diamond and Schmitt Architects. Opened in September 2010, the 5-story, steel-framed and precast concrete slab office building is clad in corrugated metal panels sympathetic to the industrial character of the site. The building provides workspace for Evergreen and like-minded tenants. But even this new structure incorporates historic fabric: Its first floor is defined by a set of masonry walls that once housed part of the brickmaking process, as did the attached welcome center, or multi-purpose hall, sheltered under a new shed roof supported by original steel trusses. Two of the welcome center’s four enclosing brick walls are original.

Retaining existing elements provided one of the project’s key challenges, made more complex by Evergreen’s ambitious goals (the organization wanted a highly efficient, LEED Platinum facility). “We needed to fulfill performance objectives while retaining as much of the heritage character as possible,” says Michael Leckman, a Diamond and Schmitt principal. Although the historic double-wythe masonry walls offered little thermal resistance, the project team elected to leave them uninsulated—a decision motivated by concerns that moisture would become trapped, causing freeze-thaw damage. To compensate, designers heavily insulated new portions of the envelope, with R-values for the wall and roof assemblies at 35 and 50, respectively.

In addition to the superinsulated envelope assemblies, the HVAC strategy also plays a significant energy-saving role. Inside the Centre for Green Cities, heat is delivered through an in-floor radiant system on the ground level and perimeter radiators on upper floors, rather than through the ventilation system. The team expects this decoupling of ventilation and heating, along with a high-performance heat-recovery system, to reduce heating loads associated with ventilation by more than 40 percent. The approach should also prove effective for reducing overall energy consumption, since in a code-compliant office building in Toronto’s climate, “heating ventilation air can consume almost twice as much energy as is expended as a result of envelope losses,” explains Doug Webber, green building practice leader at Halsall Associates, the project’s sustainability consultant.

During cooling season, operable windows, along with three fan-assisted solar chimneys, help purge warm air, reducing dependence on conventional cooling. By relying on these primarily passive means, Evergreen was able to stall turning on the air-conditioning until late June, says Robert Plitt, the organization’s senior manager for sustainability.

The most unusual aspect of the cooling strategy may well be the air-conditioning system’s size: At peak, it has capacity to condition either the multipurpose space, or the offices, but not both. Instead of maintaining all of the rooms at the same temperature year-round, Evergreen deploys “demand management” techniques, such as scheduling of events during hours when the offices are typically unoccupied. Given the low likelihood of programming overlap, “is investing in systems that would be rarely used the best use of resources?” asks Webber.

Several elements of the design have yet to be implemented, including a biomass boiler, roof-mounted solar-thermal panels, and exterior shading devices. Nevertheless, say team members, the building is on track for Platinum and provides an excellent interior environment. It is thermally comfortable, has good air quality, and due to its narrow floor plate, is full of daylight, according to Plitt. “From an experiential perspective,” he says, “the building is phenomenal.”

 

This article appeared in the September 2011 print issue of GreenSource Magazine.

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>