subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment
Photo © Robert Canfield
Clerestories bring in natural light while art installations made of used, donated sporting equipment add character to the expansive office.

PROJECTS:

Clif Bar Headquarters

ZGF Architects
Emeryville, California

Going the Distance: ZGF's adaptive reuse project exemplifies design that sustains employees and the planet.

By Jenna M. McKnight
January 2012
[ Page 2 of 2 ]

TEAM & SOURCES

Reception TerraMai, World Mix, naturally distressed

Countertop Corian, Terra Collection, canvas, rice paper

Resin panel Lumicor, Lumiclear R4, birch

View all team & sources

----- Advertising -----

Beyond preserving original elements, ZGF utilized secondhand materials, from the café's pizza oven (procured from a local restaurant) to 12,000 board feet of reclaimed wood, from sources like barns and railroad ties. Even certain door pulls are fabricated from old bike frames. New materials were selected with an eye toward sustainability, such as eco-friendly linoleum and carpet tiles in the daycare center.

Conserving energy and water was also crucial. On the roof, 1,900 recently installed photovoltaic panels are projected to meet most of the facility's power needs, and solar thermal panels are expected to provide 70 percent of the hot water. Inside, low-flow plumbing fixtures help reduce water usage by more than 30 percent. Sensors turn off overhead lights when there is sufficient daylight, while others power down monitors and task lighting when cubicles are unoccupied. It's no surprise that the project awaits LEED-Platinum CI certification.

The ZGF team clearly got the Clif mojo. "We're so happy about the new building. It exceeds our expectations," says Torgersen. She is particularly impressed with the abundance of daylight, considering that her prior office lacked windows. "Seeing the passage of time and having natural light in the workspace—it's invigorating." After creating such an environmentally and employee-friendly office, Berg and her associates might have to reward themselves with a few Shot Roks.

Jenna M. McKnight serves as news director at Architectural Record magazine.

[ Page 2 of 2 ]

Keywords:

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>