subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment
Photo © David Wakely Photography
The Teen Center sits on a corner lot. First-level glazing allows views into the bustling building and out into Berkeleys civic center.

PROJECTS:

YMCA—PG&E Teen Center

Noll & Tam Architects
Berkeley, California

Teenage Dream: Noll & Tam Architects and the YMCA team up with a group of Berkeley-area youths to repurpose an old bill payment facility as a LEED-Platinum center for teens.

By Asad Syrkett
March 2012

If the idea of a teenager handling important construction documents makes you shake in your steel-toed boots, you are probably not alone. Yet, in an effort to turn an old, two-story Pacific Gas and Electric Company (PG&E) bill payment facility into the YMCA-PG&E Teen Center in downtown Berkeley, California, a group of teenagers did just that. "The [YMCA] board decided to create a teen task force to participate in the design process. And they asked the task force to [evaluate and] select the architects as part of their work," explains Scott Salge, project architect at Berkeley-based Noll & Tam Architects. Making sure the $4.3 million, 13,500-square-foot rehab was ecologically sensitive was also part of the brief, and led to a LEED-Platinum building with a new third floor addition. In a city known for its commitment to and activism on behalf of the environment, sustainability was a no-brainer. The opportunity to teach teens about the bidding, design, and construction processes on the way was also too good to pass up.

KEY PARAMETERS

Location Berkeley, California (San Francisco Bay watershed)

Gross area 13,500 ft2; (1,255 m2)

Completed November 2010

Cost $4.5 million

Annual purchased energy use (based on utility bills) 45 kBtu/ft2 (511.2 MJ/m2), 31% reduction from base case

Annual carbon footprint 8 lbs. CO2/ft2 (39.2 kg CO2/ft2

 

TEAM & SOURCES

Curtain wall Viracon ceramic fritted glazing

Concrete Cemex 25% flyash mix

Glass Kawneer VE.2M 1" Low-E/thermally broken

View all team & sources

YMCA—PG&E Teen center
----- Advertising -----

Berkeley is known as a hub for members of the well-educated upper middle class, not a harbor for at-risk youth. Yet, as Pete Gerharz, the center's branch director, explains, the children of first-generation immigrants, as well as kids from the city's less affluent neighborhoods, still struggle with illiteracy and lack access to tutoring and mentorship. Building a teen center was meant to help bridge those gaps while teaching "the teens about the process of building from concept to construction," says Salge. "They learned how projects come together, worked with contracts, and worked through the process with the city of Berkeley."

There was a lot to do. The original poured-in-place concrete building had the dour look of a fallout shelter: Its eastern and western facades were windowless and its colonnaded southern facade, which looks out over a park and across to Berkeley High School, included a dark, nondescript portal. Nonetheless, the design team maintained most of the concrete structure of the building, and the waffle slab on the second level. New additions to the existing skeleton included sheer walls, rebar ties, and footing. "It was a real challenge to get all the infrastructure, utilities, and new footings and structure in place to support the third floor," explains Salge. The team also added operable windows to the previously nonfenestrated facades and built a hydronic heating system into the floor slab on the first and third floors. Then they finished it all with low-VOC paints, adhesives, and sealants. PV panels mounted to the roof provide 10 percent of the building's total energy use. Over the first year of operation, natural gas use was much higher than predicted, while electricity use was noticeably lower. Project manager Alex Sinunu, of Pankow Construction, posits that occupants' unfamiliarity with new systems could be the cause of the higher gas use. "I do think that the radiant is just turned on too much, because it's so subtle," he says, noting that it takes time to get used to the idea that the radiant system isn't on and off. Sean Timmons, the project's MEP consultant, concurs. "We focused on very passive and low-maintenance systems, integrated with natural ventilation and daylighting strategies to minimize energy consumption."

Rather than one big goal-achieving move, all of these maneuvers contributed incrementally to the LEED-Platinum status, Salge says. "By having the YMCA as the owner/client, there were a lot of things we could do, like not air-conditioning all the spaces in the building." Throughout the rooms, wall-mounted plaques explain the benefits of these features. "It's part of the educational [mission]," Gerharz says. "In a normal office building, you don't get the constantly revolving population that can be exposed to things like this." Open, flexible spaces, including a prominent area on the second floor, allow for multiple educational uses.

The greatest structural difference between the old payment center and the new teen center is the third floor addition, which houses the Central Bay Area YMCA offices. The office pays rent to the teen center, explains Suzanne Brown, a project manager with Equity Community Builders, a real estate development company that consulted on funding the project. "They're helping to sustain the teen center for the long term." Brown was also tasked with applying for a special federal tax credit, called a "new market tax credit," for projects that provide services in qualifying, generally low-income communities. Typically, Brown says, the credit is 20 to 25 percent of the total project cost. "In our case, we received $2.7 million in tax equity, or 80 percent of the total construction cost." As a result, the offices gained a new home and the teens got a terrace that provides a space for informal gathering, a quick chat, or a bit of gardening.

While many members of the task force have now gone off to college, the experience of collaborating with them lives on in members of the project team. When asked if working with the teens changed his perspective on his job, Sinunu noted the teens' softening the usually contentious world of construction as a major boon. "I remember, from one of the later tours [of the completed project], a couple of the teens were really ecstatic, like kids are: jumping up and down and clapping. That was really memorable for me."

Asad Syrkett is a New York City-based writer and editorial assistant at Architectural Record.

Keywords:

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>