subscribe
e-newsletter
digital edition
product info
advertise
Mcgraw Hill Construction
    Subscribe to GreenSource the magazine
of sustainable design: $19.95 for one year
comment

News:

Natural Resources Defense Council Midwest Office

Studio Gang Architects
Chicago

By Josephine Minutillo

This article first appeared on Architectural Record.

February 10, 2014
Photo © Steve Hall/Hedrich Blessing
Cutouts in the acoustical ceiling feature staggered fluorescent tubes and reveal original ceiling heights.

If it were only a case of “practice what you preach,” the sustainably designed Midwest offices of the Natural Resources Defense Council (NRDC) would offer an impressive enough example, with a new space that exploits daylight and incorporates reclaimed materials. But this esteemed environmental-action group and its architect, Studio Gang, wanted to set a new standard. The project surpasses LEED Platinum to become the world's first tenant retrofit to achieve certification through the Living Building Challenge, the built environment's most rigorous performance standard. More than that, though, the office is a stunning workplace, with a carefully considered layout that caters to the unique needs of the Chicago branch of the organization's small but growing staff of lawyers, economists, engineers, communications specialists, and policy experts.

KEY PARAMETERS

  • Location: 20 N. Wacker Drive, Suite 1600 Chicago, IL 60606
  • Completion Date: July 2013
  • Gross square footage: 7,800 sf

TEAM & SOURCES

Doors
Metal doors: Ceco Doors

Wood doors: Custom Manufactured wood frame glazing system by United Wood Working, Inc.

Hardware
Locksets: Schlage

View all team & sources

----- Advertising -----

“When we asked ourselves, 'What kind of measure do we want to use?' ” explains Studio Gang principal Jeanne Gang, “we realized that by taking on the Living Building Challenge, we essentially joined the movement to require transparency in the content of building materials. That has the potential to transform the industry faster.”

The 7,800-square-foot office occupies the 16th floor of the entire northern wing of the 1929 Civic Opera House Building in The Loop. “We wanted to address the already-built environment and show that we could renovate an old structure to meet our own mission goals,” says NRDC Midwest director Henry Henderson. “We also liked the space and its position on the river.” Its deep footprint was a factor in the decision to forgo private offices for an open plan that would bring sunlight and ventilation to all workstations, strategically located along the perimeter. Daylight-responsive sensors control lighting within 15 feet of the perimeter glazing and over 50 percent of the total lighting load. LED task lamps supplement illumination at cubicles. Such measures contributed to the project's impressive Lighting Power Density calculation, which shows a 40.02% reduction compared to an ASHRAE 90.1-2007 baseline.

Dedicated areas for both collaborative and focused independent work surround the staircase and elevator core. An irregular configuration of glazed meeting rooms, kitchen, flex areas, and support spaces cheekily takes the shape of the state of Illinois in plan (oriented east–west). Large, more private conference rooms cap the eastern edge of the office. Occupancy sensors regulate the locally sourced pendant lights that serve as focal points in many of these areas.

To unify the open areas, the architect reprised and refined a rope structure it first experimented with for an exhibition of the firm's work at the Art Institute of Chicago last year. For this project, a more intricate version of the installation became the perfect framework on which easy-to-maintain plants could flourish, aided by overhead grow lights.

With scant material, the rope latticework provides a striking three-dimensional surface that conceals structural columns among the shoulder-high workstations and graces a wall of the reception area. A second wall composed of reclaimed door moldings also greets visitors there.

The décor is playful and straightforward. Refurbished vintage mid-20th-century pieces comprise many of the furnishings in the space. Staggered two- and four-foot fluorescent tubes intermingle with cutouts in the acoustical ceiling to lessen the sense of directionality of the lighting—an arrangement that also offers flexibility for future ceiling modification. The finishes and all light fixtures were approved by the Living Building Institute.

Meeting the Living Building Challenge naturally lent itself to the “back to basics” design approach the architect took. Remarkably, it also satisfied the client's limited budget and constricted timeline for the project. According to Gang, “Truly engaging the users and setting goals at the beginning of a project are key parts to its ultimate success.”

Trained as an architect, Josephine Minutillo is a New York–based writer for RECORD.

Size: 7,800 square feet

Cost: withheld

Completion date: July 2013

Architect:
Studio Gang Architects — Jeanne Gang, design principal; Mark Schendel, managing principal; Margaret Cavenaugh, director of interiors; Angela Peckham, project manager

Keywords:

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.
----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Daily Headlines
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>