e-newsletter
digital edition
product info
advertise
comment

CASE STUDY: COTE TOP TEN WINNERS
Pocono Environmental Education Center

Dingmans Ferry, Pennsylvania

By Randy Gragg

The Pocono Environmental Education Center (PEEC) wanted its new visitor activity center to be highly sustainable, and more importantly, economical to operate. In these days of innumerable smart technologies aimed at upping building performance, the two goals could have easily been at odds. But design architect Bohlin Cywinski Jackson (BCJ) proved they could be simpatico in a simple, shed-roofed structure.

Pocono Environmental Education Center
Photo © Nic Lehoux
Pocono Environmental Education Center, Dingmans Ferry, Pennsylvania

Rate this project:
Based on what you have seen and read about this project, how would you grade it? Use the stars below to indicate your assessment, five stars being the highest rating.
----- Advertising -----

KEY PARAMETERS
LOCATION: Dingmans Ferry, Pennsylvania (Delaware Water Gap)
GROSS SQUARE FOOTAGE: 7,750 ft2 (720 m2)
COST: $2 million
COMPLETED: October 2005
ANNUAL PURCHASED ENERGY USE (BASED ON SIMULATION): 42.4 kBtu/ft2 (481 MJ/m2), 43 percent reduction from base case
ANNUAL CARBON FOOTPRINT (PREDICTED): 9.6 lbs. CO2/ft2 (47 kg CO2/m2)
PROGRAM: Assembly, kitchen, office, storage

TEAM
OWNER: Pocono Environmental Education Center and the Delaware Water Gap National Recreation Area Office of Preservation and Design
ARCHITECT: Bohlin Cywinski Jackson
ENGINEERS: E.D. Pons and Associates (structural), Strunk-Albert Engineering (MEP), McGoey, Hauser & Edsall Consulting Engineers, P.C. (civil)
ENERGY CONSULTANT: Burt Hill Kosar Rittleman
COST ESTIMATOR: Becker and Frondorf
GENERAL CONTRACTOR: Pride Enterprises

SOURCES
STRUCTURAL SYSTEM: Tinted concrete slab on grade (Integral concrete color – Solomon Colors)
STRUCTURAL INSULATED ROOF PANELS: The Murus Company
METAL/GLASS CURTAIN WALL: Thermally broken storefront, curtain wall, and operable windows—Kawneer
CEMENT-BOARD PANELS: James Hardie, painted with Keim mineral silicate paint
SHINGLES: Fabricated from locally harvested discarded passenger car tires—Moore Environmental Systems glass, south-facing: Argon-filled Sungate 500 insulated glass with thermally broken spacers glass, north- & west-facing: Argon-filled Solarban 60 insulated glass with thermally broken spacers
PAINTS AND STAINS: Interior Low VOC paints—Sherwin-Williams
SPECIAL SURFACING: Slate wall panels (lobby and main entry)—The Structural Slate Company
FLOOR AND WALL: Crossville Eco-cycle floor tile and base (kitchen and serving areas)
FLOORING: Tinted concrete slab on grade with Solomon integral concrete color
RECYCLED-RUBBER FLOORING: Ecosurfaces
HIGH BAY FLUORESCENT LIGHTING: (east and west porches)—Sportlite, Inc.
EXIT LIGHTING: LED exit lights—Emergi-lite
LOW-FLOW FIXTURES: Eljer fixtures, Zurn flush valves, Symmons metering faucets, Haws drinking fountains

Completed in 2005, the $2-million, 7,750-square-foot facility located in hemlock forests on the Delaware River of eastern Pennsylvania functions as a flexible gathering space for dining, meetings, lectures, exhibits, and other environmental learning activities for children and adults. In addition, the building itself serves as an educational tool. A long path through the forest leads to a narrow, low-hung entrance through which visitors embark under a low-slung entry hallway to a single room, gluelam beams hoisting the ceiling upward in the dramatic clear-span space. There, visitors are greeted with sweeping views of the forest through a floor-to-ceiling wall of glass. Yet for all the architectural theater, the building was built and is being operated “on a shoestring,” according to BCJ’s project architect, Alex Kachel. From the concrete structural frame to the cladding of cement-board siding and tire-tread shingles, Kachel says, “Everything had to be made as simple as possible.”

The nonprofit center’s modest means can be traced to its unusual birth in the 1960s as a protest movement against a dam the National Park Service hoped to build—a dam that would have turned the valley surrounding this stretch of the Delaware River into a 12,500-acre, 37-mile-long reservoir. After stopping the project, activists turned into educators and in 1972 formed PEEC, teaching out of a nearby resort purchased by the park service. By the 1990s, PEEC’s seasonal programs and international educational exchanges had grown so popular the organization needed a new, more fitting home. But to build it PEEC’s supporters faced a tall order: raising money for a facility that they would operate but the park service would own. For Kachel and his team, that meant designing the building without knowing the final budget until construction bidding. “We designed a basic building plus alternate bid packages for an add-on classroom and porch,” he says, “but only the basic building got built.”

The resulting facility is basically one large room that wraps around a kitchen and service module, positioned at the entrance. Oriented to the compass points, it has two distinct faces: The south elevation rises up in what Kachel describes as a “passive solar machine”—hard-edged metal and glass engineered for pure performance. The north elevation nestles into the landscape and is literally clad in material from the site: treads stripped from tires collected by the park service along nearby roads. A huge hit with the public and the COTE award jurors, the material was serendipitous, says Kachel. The designers originally specified a material manufactured out of recycled tire treads, but the source company went out of business. A hasty Web search for an alternative discovered MooRoof, operated by two brothers from British Columbia who quickly drove cross-country in their diesel VW bus and set their portable machinery up on the site to strip sidewalls off the collected tires. “This project grows from the site,” said COTE juror Marvin Malecha, adding, “This is how to mainstream Sam Mockbee.” Even the furniture is recycled, salvaged from a nearby country club.

The space frame of concrete and gluelams is bolted together for easy disassembly should the building ever need to be recycled. The steep shed roof connecting the two elevations deflects the northern winter winds. The large south window wall bathes 93 percent of the public areas in natural light and provides plenty of passive solar heat gain. In the coldest months, radiant-heat floors augment the sun, cheaply maintaining enough heat for what Kachel calls the building’s winter “hibernation,” when it’s completely shut down. For the humid northeast summers, the building is cooled thermodynamically with low-set north windows, which draws cooler air from the adjacent, grass-planted rain-water collector. Wide overhangs block the most intense periods of sun. Warm air escapes out of high-set windows on the south side; this circulation is aided by ceiling fans on the hottest days. The architects explored computer controls for the windows, but PEEC’s administration vetoed any automatic systems, preferring to make manual temperature-tuning of windows and fans teachable moments in the center’s daily curriculum.

However modest, this building has proven virtually maintenance-free while becoming an instant icon. The simple shed design with its V-shaped columns and wall of glass, photographed at dusk, has quickly become a staple of tourist brochures, while the whimsical, if highly functional, tire-tread shingles deliver an eye-popping introduction—not to mention indelible memory—to visitors on how simple and affordable sustainable living can be.

JURY COMMENTS
“This building is much more than its simple shed design might initially suggest. The wall of recycled tires is beautiful, textural, and compelling as an educational statement, and it is reflective of the entire building’s mission to serve as a tool for environmental education.”

share: more »

This article appeared in the July 2008 print issue of GreenSource Magazine

 Reader Comments:

Sign in to Comment

To write a comment about this story, please sign in. If this is your first time commenting on this site, you will be required to fill out a brief registration form. Your public username will be the beginning of the email address that you enter into the form (everything before the @ symbol). Other than that, none of the information that you enter will be publically displayed.

We welcome comments from all points of view. Off-topic or abusive comments, however, will be removed at the editors’ discretion.

----- Advertising -----
Click here to go to product info Page
Sweets, Search Building Products
Search
Reader Feedback
Most Commented Most Recommended
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Rankings reflect comments made in the past 14 days
Recently Posted Reader Photos

View all photo galleries >>
Recent Forum Discussions

View all forum discusions >>